Rudi Beeken
Ervaren politicus en huidige burgemeester. Rudi combineert zijn juridische loopbaan met een sterke focus op het verbeteren van de lokale infrastructuur en dienstverlening. Hij staat bekend om zijn inzet voor de gemeenschap en zijn onafhankelijkheid.
Rudi werd geboren in 1969 en groeide op in de plek waar hij vandaag samen met diens gezin nog steeds woont, net zoals diens voorgangers die de langgevelhoeve langs de Halensebaan in Kraasbeek bouwden in de jaren 1780. Hij deed de lagere school in wat vandaag ’t Hagekind noemt, secundair onderwijs in het Damiaaninstituut in Aarschot en hoger onderwijs aan de Leuvense universiteit, waar hij diploma’s behaalde in de rechten, een aggregaat voor het hoger secundair onderwijs en het hoger onderwijs van het korte type, filosofie, criminologie en kerkelijk recht. Sinds 1992 is hij onafgebroken als advocaat verbonden aan de Leuvense balie, wat hij van plan is om te blijven doen tot in 2036: “Mijn vrij beroep geeft mij de luxe van niet financieel afhankelijk te zijn van mijn politiek mandaat en geeft mij op die manier heel veel onafhankelijkheid.”, aldus Rudi Beeken. In theorie is hij omwille van de hoogstamfruitboomgaard die verbonden is aan “De Manhaeg” ook nog landbouwer in bijberoep, maar dat blijkt in de praktijk voornamelijk te zijn om een beheersovereenkomst te kunnen afsluiten met de VLM (klein landschapselement). Hij behoorde tot de eerste lichting waarvan de legerdienst werd opgeschort, maar is niettemin gebrevetteerd parachutist en houder van diverse wapenvergunningen.
Professioneel en politiek heeft hij een erg druk bestaan, zodat er daarvoor weinig marge over blijft. Er wordt verteld dat hij over de grootste Talking Heads-muziekverzameling ter wereld zou beschikken, die hij sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw systematisch en tot op heden opbouwt.
Al van in de studententijd blijkt Rudi de politieke microbe goed te pakken te hebben, hetgeen ervoor zorgde dat hij als toenmalige algemeen secretaris van het Liberaal Vlaams Studentenverbond heel wat van de actuele regionale en nationale politieke kopstukken persoonlijk leerde kennen. Aansluitend werd hij jongerenvoorzitter in het arrondissement Leuven en algemeen secretaris van Jong Vld, hetgeen hem in Brussel letterlijk na de sleutels van het partijgebouw van de toenmalige PRL ook die van Open VLD opleverde.
Lokaal volgt onze burgemeester alle gemeenteraden zonder uitzondering sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1988, hetgeen van hem het grootste politieke geheugen van onze gemeente maakt. Eerst zes jaar vanop de publieksbanken, dan zes jaar vanop de oppositiebanken en sindsdien mits een onderbreking van een legislatuur gedurende 18 jaar als burgemeester. Tijdens zijn “wacht” werden bijvoorbeeld de gemeentelijke financiën opnieuw gezond, kwamen er voor het eerst voorzieningen voor de zachte weggebruikers die naam waardig, en wordt er ingezet op de ontdubbeling van de rioleringen en de strijd tegen wateroverlast. Als er in Tielt-Winge een nieuwe stelplaats gekomen is, de Diestsesteenweg volledig heraangelegd wordt, de ganse gemeente als eerste in Vlaanderen een volledig energiezuinige openbare verlichting heeft, Tielt-Winge sorteerkampioen is van de ganse wereld en de sterkst groeiende gemeente is in gans Oost-Brabant, dan zijn dat stuk voor stuk realisaties van Uw en onze burgemeester.
Regionaal is het anderen ook al opgevallen dat Tielt-Winge sinds de komst van Rudi Beeken boven haar gewicht speelt. Om die reden werd hij eerst ondervoorzitter en nadien voorzitter van de hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant. Van die gelegenheid werd er gebruik gemaakt om de private ambulancedienst die onder meer Tielt-Winge bedient verder te professionaliseren en te integreren in de openbare dienst van de hulpverleningszone. Om dezelfde reden werd hij gevraagd als voorzitter van EcoWerf, waar hij heel wat vernieuwingen doorvoerde en ook zwaar investeerde ten behoeve van het klimaat. Ook de verplichte uittreding van de provincie Vlaams-Brabant wist hij dit jaar zonder kleerscheuren voor gemeenten, provincie en EcoWerf tot een goed einde te brengen. Rudi is ook voorzitter van de lokale politie en stelde voor om hetzelfde te doen voor alle andere gemeentelijke bevoegdheden en dus op dat niveau te fusioneren. Dit komt erop neer dat men als politicus eigenlijk bereid is om zichzelf af te schaffen. Alhoewel onze gemeenteraad dat unaniem zag zitten, bleken de andere betrokken besturen daartoe niet bereid. “De collega’s beweren dat het behoud van hun mandaat in het belang van hun bevolking zou zijn, maar ik denk dat dat vooral in hun eigen belang is, een gemiste kans, maar dat is zeker en vast niet aan ons te wijten.”, aldus Rudi Beeken.
Kortom: Uw huidige burgemeester heeft partijpolitiek neutraal veel invloed in de regio en daarbuiten. Hij bestuurt alle inwoners van alle deelgemeenten en is dagelijks bezig met het welzijn van de bevolking.